– minerály predstavujú jednoduché prvky, ktoré sa podieľajú na stavbe organizmu (kosti). Nevyskytujú sa osamotene, ale sú viazané vo forme kyselín a solí. V ľudskom organizme sa potreba nerastných látok dá rozdeliť do troch skupín:

  • prvky  tvoriace 60 – 80% anorganického podielu v tele (vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, chlór, síra)
  • prvky využívané v malých množstvách (železo, jód, meď, mangán, kobalt, zinok, chróm, molybdén…)
  • prvky využívané len v nepatrnej koncentrácii – stopové prvky (fluór, kremík, nikel, selén…)

VÁPNIK (Ca) – je najbohatšie zastúpeným prvkom v organizme. Asi z 99% je uložený v kostiach a zuboch, zvyšok sa nachádza v telesných tekutinách. Spevňuje kosti, napomáhajú udržiavaniu zubnej skloviny a zrážanlivosti krvi, mimoriadny význam má pre správnu kontrakciu svalových vlákien a priepustnosť bunkových membrán.
ZDROJ: mlieko, mliečne výrobky, vajcia

FOSFOR (P) – spolu s vápnikom tvoria prvky, ktoré sa úzko dopĺňajú, je potrebný pre správnu stavbu kostí a zubov. V organizme je nepostrádateľný pri tvorbe energeticky bohatých zlúčenín slúžiacich na prenos energie.
ZDROJ: mlieko, mliečne výrobky, vajcia

HORČÍK (Mg) – nachádza sa v kostiach, krvinkách. Ovplyvňuje dráždivosť nervstva a svalov. Pôsobí na priepustnosť bunkových membrán a ako aktivátor enzýmov. Podporuje vzájomné vstrebávanie Ca a P.
ZDROJ: súčasť zelených častí rastlín, ovsené vločky

SODÍK (Na) – zásadný význam zohráva pri udržovaní osmotického tlaku telesných tekutín, je dôležitým prvkom mimobunkovej tekutiny. Zabraňuje stratám vody v organizme, je nutný pre zachovanie nervovosvalovej dráždivosti a priechodnosti bunkových membrán.
ZDROJ: kuchynská a morská soľ (NaCl)

CHLÓR (Cl) – dôležitý pre udržanie acidobázickej rovnováhy, udržanie osmotického tlaku a pre tvorbu žalúdočných kyselín
ZDROJ: kuchynská a morská soľ (NaCl)

DRASLÍK (K) – hlavný prvok vnútrobunkovej tekutiny, mimo bunky je dôležitý pre udržanie nervovosvalovej dráždivosti
ZDROJ: sušené ovocie, banány, oriešky, šošovica, čokoláda

SÍRA (S) – umožňuje priebeh chemických reakcií v tele
ZDROJ: bielkoviny obsahujúce aminokyseliny cystin a methionin

ŽELEZO (Fe) – súčasť krvného farbiva (hemoglobínu). Zúčastňuje sa na vnútrobunkovom dýchaní a dodáva krvi červené sfarbenie.
ZDROJ: špenát, zelenina, ovsené vločky, žĺtka, vnútornosti, krv, kakao, oriešky

JÓD (I) – podporuje správnu činnosť štítnej žľazy, najmä jej hormónov. Nedostatok spôsobuje vznik tzv. strumy (hrvoľ), ešte väčší nedostatok spôsobuje kretenizmus.
ZDROJ: pitná voda, morské ryby, morská soľ a jodidovaná soľ

MEĎ (Cu) – tvorí súčasť enzýmov a je nutná pre tvorbu červeného krvného farbiva (hemoglobínu)
ZDROJ: v dostatočnej miere sa objavuje v pestrej strave

MANGÁN (Mn) – ovplyvňuje funkcie enzýmových systémov
ZDROJ: oriešky, zelenina, zemiaky, pšenica

KOBALT (Co) – tvorí súčasť vitamínu B12 a zasahuje do niektorých enzymatických reakcií
ZDROJ: ryby, zelenina

ZINOK (Zn) – má obrovský biologický význam, je súčasťou dôležitých enzýmov a pre aktivitu ďalších je jeho prítomnosť nevyhnutná. Zlučuje sa s bielkovinami a podporuje potenciu.
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia, hovädzie mäso, pšenica

CHRÓM (Cr) – ovplyvňuje účinok inzulínu, pôsobí v metabolizme glukózy
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia

MOLYBDÉN (Mo) – tvorí súčasť niektorých enzýmov
ZDROJ: mlieko

FLUÓR (F) – významný pre udržanie zdravého chrupu
ZDROJ: špeciálne zubné pasty

KREMÍK (Si) – potrebný pre rast a tvorbu kostí a väziva
ZDROJ: morské ryby, pečeň, vajcia

SELÉN (Se) – v tele pôsobí ako antioxidant
ZDROJ: morské ryby, ovocie, zelené časti rastlín